2 - 4

SSS JO17-1

3e klasse 9

20 november 2019 19:30

De vierde avondwedstrijd van dit seizoen brengt ons deze woensdag in Heinenoord. Inmiddels zijn we na twee nederlagen afgezakt naar de achtste plaats. Tegenstander Heinenoord staat met een puntje minder op een elfde plaats. De verschillen zijn dus zeer klein in de competitie en bij een overwinning ziet de wereld er ineens heel anders uit. Voor ons zou een zege vanavond zelfs een sprong naar plek vier betekenen. Makkelijk zal dat zeker niet worden, want ondanks de lagere positie van Heinenoord zijn zij wel al drie wedstrijden op rij ongeslagen. Met gelijke spelen tegen Korendijk en Jonge Spartaan en een overwinning op Melissant lijken zij de weg naar boven te hebben ingezet. Zoals eigenlijk al de hele eerste seizoenshelft moeten we het opnieuw zonder een aantal spelers doen. Job, Maarten en Sam zijn niet inzetbaar vanavond. Om toch een beetje vastigheid te houden proberen we dit aan te vullen met vaak dezelfde spelers. Daarom zijn Paul, Rick en Stevie weer bij het team aangesloten. Ook Jent keert na anderhalve maand weer terug binnen de lijnen.

Met temperaturen van net boven het vriespunt beginnen we aan de wedstrijd op het toch altijd moeilijk bespeelbare kunstgrasveld van Heinenoord. Aanvoerder Nathan is nog niet helemaal beter en kan indien nodig alleen invallen. Daardoor draagt Damian de band en is er ook in de opstelling geschoven. Ilan speelt nu op het middenveld en Colin neemt zijn positie centraal achterin over. Of het daarmee te maken heeft is de vraag maar we starten enorm onrustig. De meest simpele ballen komen niet aan, we zijn steeds net een stapje te laat en van enige samenwerking is nauwelijks sprake. Het lijkt er soms bijna op of we voor het eerst met elkaar op een veld staan. Heinenoord maakt overigens ook nog niet veel indruk en dat zorgt ervoor dat we toch wel een aantal kansjes krijgen. Helaas blijkt ook hier dat we nog niet helemaal bij de les zijn en wordt de keeper amper getest. Inmiddels heeft ook Heinenoord door dat er iets te halen valt en steeds vaker leidt miscommunicatie aan onze kant tot gevaarlijke situaties. Zo duikt de spits ineens op voor het doel van Kris maar weet hij de bal niet tussen de palen te krijgen. We roepen de problemen over onszelf af en na iets meer dan 25 minuten komt de thuisploeg op voorsprong. Het begint met een hoge bal waarop alleen een speler van Heinenoord reageert en ook daarna grijpen we niet goed in en kan de bal uiteindelijk onder Kris door in het doel worden getikt (1-0). In de minuten erna verzuimt Heinenoord ons nog meer pijn te doen. Eindelijk kunnen ook wij er dan weer eens uitkomen en uit het niets komen we op gelijke hoogte. Een voorzet van Finn belandt via een been voor de voeten van Bart en hij schiet de 1-1 binnen. Blijkbaar hadden we dit even nodig want direct vanaf de aftrap pakken we de bal snel weer af. Bart komt in balbezit en hij geeft een goede pass op Finn die de 1-2 langs de keeper schiet. Zo buigen we binnen twee minuten een achterstand om in een voorsprong. Dit is tevens de ruststand.

We mogen niet klagen dat we met een voorspong aan de tweede helft beginnen. Met een iets hoger niveau zouden we toch eigenlijk niet meer in de problemen mogen komen, maar ook in deze helft zouden we het onszelf onnodig moeilijk maken. Heinenoord gaat vanaf het begin op jacht naar de gelijkmaker. Daardoor geven ze achterin veel meer ruimte weg en daar weten wij meestal wel raad mee. Vanavond lijkt het echter niet aan ons besteed. Na tien minuten maakt Heinenoord er 2-2 van. Een doelpunt waar we er toch opnieuw niet echt goed uit zien en een tegenstander flink wat spelers mag passeren voordat hij de bal ook langs Kris schiet. Ook daarna overleven we nog wat hachelijke momenten voor het doel. In deze fase zouden we bijna tekenen voor een puntje. Nathan wordt dan toch nog klaargestoomd voor de laatste 20 minuten in de hoop weer wat controle over de wedstrijd te krijgen. Het levert nog kansen op voor Damian, die na een solo de paal raakt, en voor Finn, maar hij raakt de bal van dichtbij helaas verkeerd. Het lijkt zo toch weer een beetje onze kant op te vallen. Met nog zo'n 10 minuten te spelen drukken we dat ook in de score uit. Damian zet Finn alleen voor de keeper en die schiet uitgerekend met links de bal in de verre hoek (2-3). Nu volhouden. Heinenoord gaat nu nog meer risico nemen en Rick lost Stevie af om met zijn snelheid nog even optimaal gebruik te maken van de ruimte die ontstaat. Het levert een aantal snelle counters op waarin we in situaties terecht komen waar we zo nu en dan ook op trainen. Uit één van die counters schiet Rick de bal maar net naast. Het blijft spannend tot het einde maar we snoepen in de hoek van het veld nog vakkundig een aantal minuten van de tijd af. Met nog een minuut op de klok zet Heinenoord nog een keer aan maar lopen ze zich vast in de drukte. De daaruitvolgende pass op Finn in de diepte is nu wel goed en hij geeft de bal strak voor op Rick die van dichtbij alleen nog maar binnen hoeft te schieten: 2-4. Met deze eindstand fluit de prima leidende scheidsrechter voor het einde. Een uitslag die gezien de recente prestaties van Heinenoord gewoon prima is, maar op het spel was toch voldoende aan te merken. Gelukkig was ook Heinenoord niet in goede doen want ook zij zullen toch ongetwijfeld hun normale niveau niet hebben gehaald. Zo pakken we in ieder geval wel drie belangrijke punten en staan we ineens weer in de top-5. Dat kan in deze competitie weer snel veranderen dus zaterdag zullen we er echt weer moeten staan als Jonge Spartaan op bezoek komt.