1 - 6

Saestum VR1

Topklasse A

26 september 2020 14:30

Nadat vorige week de vrouwen van SSS VR1 mochten starten tegen het altijd sterke Ter Leede, kwam vandaag een nog sterkere ploeg op bezoek in Klaaswaal. Helaas hebben de vrouwen van SSS, aan het begin van het seizoen direct de meest sterke ploegen als tegenstander. Zo ook vandaag als het Saestum uit Zeist op bezoek komt. Bekent als beste vrouwenploeg van Nederland sinds een aantal jaren.

Als dan ook de eigen selectie flink uitgedund is door blessures en afwezigen, weet je op voorhand al dat het vandaag zeker geen gemakkelijke middag zou gaan worden. Met 10 speelsters uit de eigen selectie betekende het vandaag dat er flink wat aanvullingen vanuit dames 2 nodig zouden zijn. Waarvan enkele dus ook al een hele wedstrijd in de benen had zitten met vrouwen 2. Maar goed, dit zijn de omstandigheden waarmee gedeald moest worden vandaag. Zolang mogelijk de 0 op het bord houden en dan proberen om zelf een stiekem doelpunt te maken was de doelstelling. Uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan.

Allereerst toch wederom een noot van kritiek over de arbitrale leiding van vandaag. Al meermalen benoemd is dat het niveau van de arbiters die de KNVB aanstelt voor de vrouwenwedstrijden op het 1 na hoogste niveau van Nederland bijna wekelijks onder niveau is. Zo ook vandaag, bleek de leider met de fluit een heerschap dat vooral in het veld verbaal aanwezig was, en na een derde van de wedstrijd deze al niet meer fysiek kon volgen. Meermaals nam hij daarom beslissingen vanaf een meter of 30 die totaal tegendraads waren aan het werkelijke beeld. En nee, dat wil niet zeggen dat hierdoor de wedstrijd een betere afloop voor de vrouwen uit Klaaswaal had kunnen hebben, maar op sommige punten had de wedstrijd wel een ander verloop kunnen hebben. Zo ook dat de KNVB het nog steeds niet nodig vind om grensrechters aan te stellen voor deze wedstrijden op het hoogste amateurniveau, iets wat binnen het mannenvoetbal ondenkbaar is. Maar tot zover de klaagzang over arbiters en zo voort.

Dan de wedstrijd zelf, die was zoals te verwachten was grotendeels in handen van het bezoekende Saestum. Een solide, behendige ploeg uit Zeist met een enorm gedreven voorhoede met snelle en zeker ook doeltreffende aanvalsters. Hier zouden de verdedigsters van SSS hun handen vol aan hebben.

In de 3e minuut al wist Saestum al voor gevaar te zorgen door uit een corner de bal richting goal te trappen. Ondanks dat Saestum vanaf het begin het heft in handen had hielden de roodzwarten uit Klaaswaal toch goed stand het eerste kwartier. In de 18e minuut was het eerste echt grote gevaar vanuit Saestum. Een afvallende bal uit een aanval werd vanaf een meter of 20 afgevuurd en belandde op de lat. Door de lat werd een achterstand voorkomen. Een nieuwe tegenvallen was het uitvallen van Rosalie in de 22e minuut met een blessure, hierdoor moest Linda al vroeg aan haar 2e wedstrijd beginnen.

Zette S.S.S daar zelf dan niets tegenover de aanvalsdrift van Saestum? Zeker wel daar waar mogelijk probeerde ze onder de druk uit te voetballen. Dit resulteerde in de 25e minuut dan ook in de eerste kans waarbij de bal over de goal van de Saestum goalie vloog. Helaas was het binnen een minuut hierna toch raak voor Saestum. Doordat zij hoog druk zetten konden zij de bal veroveren in de 16 meter van SSS. Daar waar Lisa besloot om Guusje aan te spelen terwijl een lange bal aannemelijker was geweest, bracht ze Guusje in de problemen. De bal werd niet goed genoeg gecontroleerd waardoor Saestum er gretig gebruik van maakte om de 0-1 te maken. Jammerlijk doelpunt, maar SSS bleef niet bij de pakken neerzitten. Uit een goede aanval werd een goede kans gecreëerd (eigenlijk 3 in 1) maar de bal wilde er niet in. Dit had een kantelmoment kunnen zijn in deze wedstrijd. Kort daarna (31e min) werd de sterke spits van Saestum diep gestuurd. Een kort weifelende doelvrouw van S.S.S. was daardoor niet op tijd bij de bal, en dan blijkt dat een fractie van een seconde genoeg kan zijn om wel of niet gepasseerd te worden. Een domper, want zolang het verschil nog 1 was, kun je blijven hopen, maar om de solide verdediging van Saestum meermaals te verslaan, zou een zware uitdaging zijn. Toch kreeg SSS nog een goede kans door een afstandsschot in de 38e minuut die net over ging. Het had de broodnodige aansluittreffer voor rust kunnen zijn. En als je dan toch al achter de feiten aanloop, zit het ook vaak net niet mee. Door wat kleine blessures trok de scheidsrechter behoorlijk veel tijd bij. Dit was voor Saestum genoeg om de ruststand op 3-0 te zetten, wederom een diepe bal werd door de snelle spits loeihard schuin en onhoudbaar in de goal geschoten. De rust was dus een welkome onderbreking voor de staf om te proberen zoveel mogelijk te lijmen.

De tweede helft begon eigenlijk niet slecht voor SSS, ze wisten Saestum redelijk goed van de goal te houden. Lisa werd nog wel een aantal keer beproefd met zowel afstandsschoten als diep gestuurde speelsters. Die snelheid was dan ook echt een wapen van Saestum. Ook SSS had in de 60e minuut nog een redelijke kans. Een vrije trap van Guusje zoefde zoals bekend weer goed richting doel. De bal was strak tussen de palen, maar daalde iets te vroeg waardoor de keepster van Saestum hem uit de lucht kon plukken. Uiteindelijk zou tot aan de 75e minuut de stand op de 0-3 blijven staan, uiteraard geen fijne uitslag maar hier zou mee geleefd kunnen worden. In het laatste kwartier echt zou er nog aardig wat aan deze stand veranderen. Te beginnen was Saestum weer aan zet. Uit wederom een snelle uitbraak via de flank kon de bal dichtbij de goal voorgetrokken worden, de hier klaarstaande aanvalster hoefde de bal alleen maar binnen te tikken, wat haar ook geen moeite kostte. 0-4 en dit was de definitieve nekslag. Toch kreeg SSS direct na deze nekslag weer een beetje hoop, uit een verkeerd getaxeerde bal van de Saestum goalie wist Jeanine de 1-4 te scoren. Dit gaf weer wat moed. Maar helaas gaf Saestum direct daarna weer wat gas, en konden zij de 1-5 aantekenen. De uiteindelijke eindstand van 1-6 werd ook weer gemaakt op basis van snelheid van de voorhoede speelsters. De bal werd van links af ingebracht en de spits die dit volgens mij al verwachtte en hier duidelijk op getraind lijkt te hebben kwam als een duiveltje voor haar verdedigster uit en tikte de bal via de binnenkant van de paal binnen. Niet lang hierna werd er een eind aan de wedstrijd gemaakt door de scheidsrechter die bijna door zijn hoeven zakte.

Een ingecalculeerd verlies, maar met een uitslag die iets aan de overdreven kant was is het nu zaak om hier niet te lang bij stil te staan en nu goed aan de voorbereiding voor volgende week te werken. Een uitwedstrijd naar het verre Be Quick in Zwolle. Ook zij schijnen dit jaar een stevig versterkte ploeg te hebben maar er valt hier wellicht wel wat weg te snoepen. Vorig seizoen werd hier nipt met 3-2 verloren, waarbij SSS zeker recht had op een punt. We gaan het meemaken volgende week!